Pages

13 December 2011

Kebuntuan ini membawa hikmah..

Assalamualaikum, Segala puji bagi Allah tuhan pencipta sekalian alam, selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad saw. ,salam sayang penuh cinta pada semua teman-teman ,Apa khabar teman-teman hari ini ? bagaimana Imannya? Sihat ? Insyallah,moga semuanya dalam keadaan sejahtera hendaknya.Amin.


Hampir 2 bulan saya tidak menulis . itu satu tempoh yang cukup lama saya kira dan mungkin juga pada hemat teman-teman sekalian.


Saya mengalami kebuntuan, sungguh ..saya benar-benar buntu! hamipr 2 bulan ini saya gagal menulis ! berkali-kali saya cuba untuk menulis, tapi gagal . Saya tidak tahu sama ada saya tidak ada idea untuk menulis @ saya malas menulis @ saya tidak tahu apa yang perlu saya tulis. Kebuntuan ini penyakit yang sangat parah bagi saya.


Idea-idea ,cerita-cerita, fakta-fakta hanya berlegar-legar dalam fikiran saya, tapi saya tidak tahu bagaimana idea-idea ini harus diterjemahkan dalam bentuk penulisan.Allah, parahnya kebuntuan saya.


Saya bertanya pada roomate kesayangan saya :


‘ Ayu , kakak tak boleh menulis la,buntu! ..’saya berkata.

A’ah..ayu pun sama kak, ayu pun tak boleh menulis ‘ jawap ayu..

Aduh,..rupanya kami dua-dua buntu J…Allahumma.


************************************************************


Saya tidak mahu terus buntu, kemudian saya mengambil keputusan untuk menulis hari ini.

Teman-teman..

Saya berfikir panjang,baru saya menyedari bertapa besarnya nikmat sebuah ‘idea’ , setelah mengalami kebuntuan selama hampir 2 bulan.Saya tidak begitu menyedari, bahawa idea-idea dan buah-buah fikiran hasil penulisan saya selama ini semuanya datang dari Allah.


Allahuakbar, benarlah..’we never know how much Allah love us??? ‘ rupanya,di sebalik kebuntuan ini ada hikmah besar yang tersembunyi, Allah menyedarkan saya! bahawa,apa sahaja yang saya ada hari ini, kesemuannya adalah hak milik Mutlak Allah, satu pun tidak pernah menjadi milik saya! Tapi kesemuannya adalah milik Allah yang hakiki.


Sungguh teman-teman , sekiranya Allah tidak memberikan saya idea untuk menulis, adakah saya bisa menulis ??? tidak ! , seandainya Allah tidak mengizinkan akal saya berfungsi dengan baik, adakah saya bisa berfikir untuk menghasilkan sebuah penulisan ??? tidak sama sekali !


Subahanallah, indahnya kasih sayang Allah. Hidup kita ini ,perlukan campur tangan dari Allah, kalau tidak..huru hara kita jadinya. Kadang-kadang ,kita tidak menyedari terlalu banyak nikmat Allah yang terselit-selit di dalam celah-celah kehidupan kita hari ini. Contoh macam sayalah, saya tidak dapat menulis,tapi Allah bagi saya sedar ,bertapa saya ni betul-betul memerlukan Allah dalam hidup ini.Kalau bukan di sebabkan bantuan Allah,sampai bila-bila pun saya tidak akan dapat menulis.


************************************************************

Teman-teman ‘penulis’ seperti saya, boleh saya bagi nasihat??? Boleh kan . baiklah, ini nasihat saya..


1) Tujuan kita menulis ?


Teman-teman , apa tujuan kita menulis ?? ,hobi? Ingin di pandang hebat? Ingin berkongsi kebaikan ? ,terserah pada teman-teman. Asal jangan pernah kita lupa, apa sahaja yang kita hendak tulis,berilah paksinya kerna Allah. Kerna Allah?? Ya,kerna Allah! .


Menulislah kerna Allah, jadi apa saja yang kita tulis dari hati keran Allah, akan masuk tepat ke dalam hati-hati para pembaca.sama-samalah kita menulis ,kita bangkitkan rasa cinta para pembaca agar lebih cinta pada Allah.Apa saja yang kita tulis, biar para pembaca dapat merasakan bahwa bertapa besarnya kuasa Allah swt.


2) Mesti rajin membaca


Baru saya sedar, hampir 2 bulan ini saya kurang membaca.akhirnya,ilmu dan pengalaman saya tidak bertambah . kesannya,saya tidak dapat berkongsi dan saya tidak dapat menulis apa-apa untuk di kongsikan. Jadi, kita mesti rajin membaca . ok J


3) Jangan bertangguh


‘Bertangguh’ ni pun satu penyakit,kena berwaspada selalu ni. Bila-bila masa pun kita rasa nak menulis,tulis terus.jangan tangguh-tangguh. Sebab,apa yang kita rasa hati ini tidak akan sama rasanya bila tiba hari esok.Bila kita ada idea nak menulis, tapi kita saja-saja nak tangguh-tangguhkan sebab malas@ apapun alasan kita, percayalah idea itu pasti akan hilang. Jadi,jangan bertangguh ok, nanti kena penyakit ‘buntu’ macam saya padan muka .:)


*********************************

Akhirul kalam, saya mohon doa dari teman-teman semua, moga Allah sentiasa berikan saya kekuatan dan keizinan untuk terus menulis. Moga penulisan saya kali ini memberi manfaat yang baik pada teman-teman semua, kalau tak dapat pun ,sikit pun jadilah.


Satu lagi..sekarang saya dalam proses menulis,untuk menghasilkan sebuah buku. Teman-teman doakan ya. Moga penulisan buku saya ,dapat siap dengan sempurna.Salam kasih sayang dari saya, moga Allah sentiasa satukan kita dalam kebaikan,meskipun kita tidak pernah bersua muka.


Wallahua’lam..

No comments:

Post a Comment