Pages

05 October 2011

Sakit pun OK =)

Solat taubat lagi kin?? Tanya Marina


Sakinah hanya senyum..isyarat mengiyakan pertanyaan Marina..


Kin , kenapa mesti solat taubat? Kenapa tak solat hajat? ‘tanya marina


Saja ja …’ jawap sakina sambil tersenyum.


Yala, hari tu kau demam ,kau solat taubat juga kan .’ tambah marina


Ya ,cik marina .’ jawap sakinah bersahaja.


Aku pelik la, hari ni kau sakit gigi je pun, solat taubat lagi .kan lebih baik solat hajat ,boleh minta pada Allah moga sakit kau tu Allah sembuhkan cepat. ‘


Ya,solat hajat pun boleh cik marina. Tak da masalah.’ Balas sakinah tetap tersenyum.


Habis tu,kenapa bila sakit kau suka sangat solat taubat ?? Tanya Marina.


Sakinah hanya senyum, ingin benar di kongsikan pada marina apa yang bermain dalam fikirannya setiap kali dia di landa sakit.


Eeeee.., aku tak suruh kau senyum…………………… .jawaplah soalan aku tadi .’marina geram.


Marina..marina…bila sakit aku solat hajat juga la .’ balas sakinah.


Ah, kau tak jawap lagi soalan aku. Ok tak pa. hey, tapi bukankah bila kita sakit Allah nak hapuskan dosa-dosa kita. ‘ marina


Ya… betul cik marina ,bila sakit Allah nak hapuskan dosa-dosa kita. Baik kan Allah‘ jawap sakinah


Ok ,tapi aku masih tak puas hati ni..kenapa kalau sakit kau suka sangat solat taubat ha..??? ‘tanya Marina lagi.


Na..macam ni, boleh jadi bila kita sakit,ada isyarat lain yang Allah nak tunjuk. Boleh jadi kesakitan yang kita alami hari ini adalah tanda-tanda awal bagi sebuah kematian .


Hish..kau ni ! kesitu pulak ..’ Marina mencebik


Allah…betul la, Na..memang betul,bila kita sakit Allah nak hapuskan dosa-dosa kita. Tapi tidak bermakna keseluruhan dosa-dosa kita akan terhapus. Dosa kita kan banyak. Jadi, apa salahnya bila kita sakit kita banyakkan bertaubat pada Allah. Betul tak cik Marina sayang..’ balas sakinah.


A’ah ..betul juga kata kau . kenapa aku tak pernah terfikir ya selama ni..’ sambung Marina.


Bila sakit ni, sebenarnya waktu bonus untuk kita berdua-duaan dengan Allah. Perasan tak ,bila sakit kita tak banyak cakap,selera makan tak da,nak jalan-jalan pun tak da mood dan banyak perkara yang kita tak da tenaga nak buat.Fizikal kita lemah. Kebiasaannya bila sakit,kita hanya fokus pada kesakitan yang kita rasa, kita rasa nak sembuh cepat.betul kan? Masa sakit ni,kita tak da masa dah nak fikir benda-benda lain,melainkan kita nak sembuh cepat. Jadi,tidak ada siapa pun yang boleh menyembuhkan kesakitan yang kita rasa melainkan Allah..’ terang Sakinah sambil tetap tersenyum.


Betul tu kin, time sakit jugalah kadang-kadang rasa mudah sangat nak marah.. tapi,rahsia di sebalik sakit jarang sekali kita terfikir kan. Dan aku rasa,sikit sangat orang yang fikir positif tentang sakit ni. Kebanyakannya negetif ja memanjang.macam aku jugalah ni…’sambung Marina.


Biasalah tu,kadang-kadang aku pun macam tu juga. Jadi kita mesti ubah mind set kita dari sekarang. Satu pekara lagi kita kena bersyukur na.. ,kan beruntung bila hari dekat-dekat kematian kita,kita dah sakit, jadi masa tu hati kita dah ready ingat pada Allah..’ balas Sakinah.


Sayangnya Allah pada kita kan, sakit tu bukan untuk sakit sebenarnya.. sakit kat dunia ja, sakit hari ni pun,sebab Allah nak bagi kita rehat kat akhirat nanti..’ kata Marina.


Betul tu na..kita ni, tak kan pernah tahu banyak mana sebenarnya Allah sayang kita. Banyak sangat benda-benda tersirat yang membawa begitu banyak kebaikan yang kita tidak pernah tahu,sebab akal dan kudrat kita terbatas kan.. ‘balas Sakinah.


Seronoklah sembang dengan kau kin,terbuai hati aku ..hihihi..’usik Marina.


Yala tu, tak da la..puncanya kan dari kau, kalau kau tak mula tanya mesti aku pun tak terfikir nak cerita. Itu lah kebaikan sahabat aku sorang ni, cik Marina yang suka bertanya..’balas Sakinah.


Ceh, kalau aku puji sikit pandai ja kau nak megelak kan. Patutlah , ramai adik-adik first year yang join usrah dengan kau. Kau sembang simple ja, tapi makna di sebalik yang kau cerita tu besar,dan cara kau fikir tu lain dari yang lain.. ‘tambah Marina.


Hey cik Marina…cuba tengok sekarang jam berapa??? , bukan jap lagi kau ada class dengan Prof Zulkifliki ka?..’tanya Sakinah..


a…….kenapa tak bagi tau dari tadi..aduh,lewat lagi aku kali ni..Sakinah2x…’rungut Marina


Sakinah senyum melihat telatah sahabatnya….’Marina sahabat Sakinah yang cukup ceria ,dari Fakulti Perubatan..’


******************************************

No comments:

Post a Comment