Pages

18 June 2010

Pesanan yg Cukup Mengelisahkan

“Wahai orang-orang beriman, selamatkanlah dirimu dan ‘KELUARGAMU’ dari Neraka, sedangkan bahan bakarnya adalah manusia dan batu. Neraka itu dijaga oleh malaikat-malaikat yang kasar dan keras. Mereka sama sekali tidak pernah durhaka pada Allah dan melaksanakan apa saja yang diperintahkan pada mereka”.
(At-tahrim:6)

Pesanan ini yg seringkali membuatkan jiwa saya terpisah dari dunia ketenangan,di hambat rasa gelisah yg teramat,ketakutan,wajah mjd hambar dan suram dan mata yg seringkali basah…

Ternyata dunia ini bukanya” percuma semata-mata” :

"Tidak Aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk mengabdikan diri kepadaKu (Allah)."
(Az-Zariyat: 56)


"Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat, " Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah dimuka bumi." Mereka berkata,’Apakah Engkau hendak menjadikan org yang merusak dan menumpahkan darah di sana,sedangkan kami bertasbih memujiMu dan menyucikan namaMu?’ Dia berfirman,”Sungguh,Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui”
(Al Baqarah: 30)


''Dialah yang menjadikan kamu sebagai’ khalifah-khalifah’di bumi'”
(Fathir: 39)


"Sesungguhnya Kami telah menawarkan amanat kepada langit, bumi dan gunung-gunung, maka semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khawatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh”.
(Al-Ahzab:72)


Diri saya mahupun anda. kita adalah aset utama dalam keluarga dan agama..
Apa pun pangkat kita dalam keluarga,tidak kira sebagai anak,pelajar,guru,isteri,suami,ayah,ibu atau siapapun jua,kita punya tanggungjawab yg wajib di tunaikan.

Begitu berat rasanya ingin memikul tugasan ini...lantaran diri sendiri masih terlalu lemah dan masih belum tentu bisa bebas dari azab neraka Allah,apatah lagi ingin membawa keluarga dan agama.

Namun, diri ini seringkali di pujuk AR-RAHMAN :

"sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.”
( Al-Baqarah:153)


“Sesungguhnya hanya orang-orang yang bersabarlah yang dicukupkan pahalanya tanpa batas.”
( Az- Zumar:10)


“Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan ke luar. Dan dia memberinya rezki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan) nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusanNya.”
(At-Thalaq:2-3)


Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Tiada seorang Muslim yang menderita kelelahan atau penyakit, atau kesusahan hati, bahkan gangguan yang berupa duri melainkan semua kejadian itu akan berupa penebus dosanya.”
(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)


Ternyata diri ini terlalu kerdil,kerna msih gagal membaca AR RAHMAN dan ARRAHIM nya Allah..

Langkah musafir di teruskan lagi...menjadikan Al-Quran dan As-Sunnah sebagai teman agar musafirku tidak terasa sunyi dan tidak sesat di tengah perjalanan....

Sekadar perkongsian agar di jadikan peringatan bersama...

No comments:

Post a Comment