Pages

01 July 2010

Bebaskan aku...

Saya tidak thu knp dgn saya hari ini…perasaan dlm jiwa dan hati terlalu sukar tk d gambarkan….cuba bersendirian, sya lemparkan pandagan mata sepuas-puasnya utk menikmati keindahan alam ciptaan Allah,subahanallah terlalu sempuran..tiada yg cacat walaupun sedikit.

Sya membiarkan fikiran saya terbang,terbangla kemana shj hndk pergi…sya membiarkan hati dan fikiran saya bebas buat seketika..saya ingin mereka sembuh dari segala dosa himpitan nafsu dan syaitan..cukup utk memikirkan soal’ dunia’ buat seketika!

Sesekali hati dan fikran saya di sapa firman Allah :

‘Dan Dia yang menghamparkan bumi dan menjadikan gunung-gunung dan sungai-sungai di atasnya. Dan padanya Dia menjadikan semua buah-buahan berpasang-pasangan; Dia menutupkan malam kepada siang. Sungguh, pada demikian itu terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi orang-orang yang berfikir.’
(Ar –Ra’d :3)

Terasa tenang bila melihat alam,mereka tidak jemu2 bertasbih kepada Allah di waktu siang dan malam..saya mengharapkan hati dan fikiran saya bisa seperti itu,memikirkan tentang Allah,rindukan Allah,syangkan Allah,Cintakan Allah,dan segalanya bersama Allah..tp syg..sya msh tidak bisa,dek krn diri terlalu byk terpalit dgn dosa..tp,sya sangt berharap diri saya bisa sprt yg Allah khabarkan dlm Al-Quran :

‘Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan pergantian malam dan siang, terdapat tanda-tanda (kebesaran) Allah bagi orang yang berakal. Iaitu orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri, duduk, atau dalam keadaan berbaring, dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata), “Ya Tuhan kami, tidaklah Engkau menciptakan sesuatu dengan sia-sia; Mahasuci Engkau, lindungilah kami dari azab neraka.’
(Ali-Imran :190-191)

Sudah berkali2 hati saya di landa perasaan cemburu…bila melihat alam dan singgah sana yg luas terbentang, mereka tida punya “NAFSU utk DERHAKA” pd Ilahi…sedangkan saya setiap saat bermain dgn dosa..sya ingin mjd hamba yg taat sprt mereka..

Saya ingin berehat buat seketika,sya tidak mhu penyakit saya bertambah parah..sya Cuma ingin berdua-duan dgn Allah utk seketika..biar sya sedar siapa sebenarnya saya di sisi Allah???


“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari suatu saripati (berasal) dari tanah. Kemudian Kami jadikan saripati itu air mani (yang disimpan) dalam tempat yang kokoh (rahim). Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah ; lalu segumpal darah itu Kami jadikan segumpal daging ; lalu segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang ; lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging ; kemudian kami jadikan dia makhluk yang (berbentuk) lain. Mahasuci Allah, Pencipta yang paling baik ”
(Al-Mu’minun :12-14)

Saya terlupa,rupa-rupanya saya di ciptakn dari sumber yg terlalu hina...

Mga hati saya dan kalian tidak jemu2 utk merindukan Allah,dan tidak merasa penat utk sentiasa berzikir kpdNYA...

No comments:

Post a Comment