Pages

11 May 2010

Bila pinjam kena bagi balik...

“Dan milik Allahlah apa yang terdapat di langit dan apa yang terdapat di bumi (baik sebagai kepunyaan, maupun sebagai makhluk dan sebagai hamba). Dan Allah Maha Meliputi segala sesuatu (maksudnya ilmu dan kekuasaan-Nya yang melekat dan tidak terpisah-pisah daripada-Nya).”
(Quran Surat An-Nisa 4: 126)

Subahanallah...jika di renung sedalam-dalamnya dgn mata hati tetang di sebalik makna ayat Al-quran di atas..cukup membuktikan bahawa KAYAnya Allah dan MISKIN nya saya dan anda semua..kita hanya ‘peminjam’ harta Allah dan kita mesti kembalikannya bila sudah tiba masanya..
Aduh,sekiranya semua adalah milik Allah ,bererti saya dan anda tidak punya apa2????..ya,segala yg ada di langit dan di bumi,semuanya milik Allah...miskin sangat kita ni..

Tidak ada yg terkecuali,samada kita ada duit dlm bank berjuta2 ringgit..Allah punya!!!, kita ada isteri yg cantik dan menawan...Allah punya!!!, kita ada anak2 yg ramai dan kesemuanya baik2 belaka..Allah punya!!!, kita seorang yg Bijak dan Kaya..bijak dan kaya itu Allah punya!!!!, kita ada tanah yang berhektar2 luasnya..Allah punya!!! , kita sangat mencintai dan menyayangi sesorang...bah kan insan yg kita cintai itu juga Allah punya..!!!

"Apa yang ada di sisi kalian akan lenyap dan apa yang ada di sisi Allah adalah kekal."
(QS. An-Nahl: 96).

Justeru itu,kita harus berhati2 dalam menyintai dan menyayangi sesuatu..kerna ia pasti akan lenyap daripada pandangan mata kita satu saat nanti,kita juga perlu sedar bahawa apa yg kita miliki hari ini semuanya Allah punya..

Saban waktu,kita dapat lihat pada hari ini...bilamana kita kehilangan sesorang yg amat kita cintai..sebagi contoh,seorang suami yg kematian isteri..adakala si suami sampai satu tahap boleh jadi gila ,di sebabkan tidak dapat menerima kenyataan bahawa isteri kesayangannya telah kembali menemui Allah..si suami terlupa bahwa isteri kesayangannya adalah milik Allah..

Tidak ramai di antara kita pada hari ini,yg tersenyum bilamana Allah menarik balik apa yg telah dipinjamkannya kpd kita..sebaliknya,kita lebih banyak mengeluh dan meratap kesedihan..
Oleh itu..saya dan anda harus belajar dua perkara...yg pertama,kita harus menghargai dan menggunakan sebaik2nya setiap benda yg Allah pinjamkan kepada kita..yg kedua,saya dan anda harus mendidik hati dan diri kita agar mencintai dan menyayangi sesuatu hanya krna Allah..

Jika semua sandarannya kerna Allah,kita pasti tidak akan kecewa..memang sukar dan payah,utk kita memusatkan segala perkara hanya krn Allah. tp...kita harus belajar,agar tidak menyesal di kemudian hari..krn di dunia ini tidak ada yg kekal,semuanya bersifat sementara.

Alangkah nikmat bukan,jika kita memanfaatkan setiap benda yg Allah pinjamkan kpd kita dgn sebaik mungkin..krn hasilnya kita akan dapat di akhirat kelak..dan bilamana kita menyintai dan menyayangi sesuatu hany krn Allah,andai ia pergi dan hilang satu hari nanti daripada genggaman kita,kita tidak akan pernah kecewa dan sedih..krn kita tahu bahwa benda itu kepunyaan Allah,bkn kepunyaan kita.

Dan satu motivasi utk kita semua,jika kita mencintai segala sesuatu krn Allah..dan kita terlalu banyak mencintai Allah..pasti ramai org akan jatuh cinta kpd kita..krn cinta Allah itu berupa ‘magnet’..membawa tarikan yg begitu kuat,kerna kuasa Cinta Allah itu cukup luar biasa..tidak percaya??? Saya dan anda harus mencubanya...wallahua’lam.

"Hai Muhammad... Cintailah siapa pun yang kau dambakan, tapi kau akan pasti berpisah darinya."
- Jibril A.S -

No comments:

Post a Comment