Pages

01 November 2009

Exam oh Exam..

2hb nov 09 ni, bermulalah “Minggu Peperiksaan” bagi seluruh warga mahasiswa Universiti Malaya,Di kesempatan ini saya ingin memberi sedikit pesanan buat diri, dan semua teman-teman..minggu peperiksaan bukanlah masanya utk kita terlalu khusyuk menyibukkan diri dgn membaca buku dari ‘kulit ke kulit’!!! akan tetapi,ada beberapa perkara yg saya kira kita perlu ambil perhatian..


Time Exam :

1) JANGAN lewatkan waktu solat fardhu,hanya di sebabkan hendak mengulang kaji pelajaran..’orang-orang yg disiplin dgn waktu solat,amat mudah beroleh kejayaan’


2) JANGAN terlalu bnyk membaca buku sehingga kita terlalu sedikit membaca Al-quran.


3) JANGAN mengabaikan soal kesihatan,krn bila kita jatuh sakit nanti.. ia akan membawa masalah pd diri kta sendiri..ingat !!!jgn menyiksa diri sendiri. ‘time study kita study,time eating kita eating’.


4) JANGAN pentingkan diri sendiri, sehingga mengabaikan orang-orang di sekeliling kita..sbg contoh ; sekiranya kawan kita jatuh sakit,berikanlah sedikit perhatian..jgalah kwn kita dgn penuh ksh syg,krn kwn kita sngt2 memerlukan bantuan kita..


5) JANGAN lupa minta doa restu,dari “BOY FRIEND & GIRL FRIEND “kita, maaf..jgn salah faham ya,maksud saya mak & ayah kitalah..selagi belum berumahtangga,mak & ayah merupakan insan yg plg penting dlm hidup kita..keredhaan ALLAH terletak pd sejauh mana keredhaan mak ayah pd kita..Doa saya,semoga kita semua beroleh kejayaan yg d impikan…buat teman2 jgn tension2 ya,buat sekadar yg kita mampu,”stdy smart”..yg penting usaha dulu kemudian kita serahkan pd ALLAH,mudah2 dgn usaha kita yg sedikit ALLAH memberikan kejayaan yg jauh lbh baik & berkat,tp dgn syarat… “Jaga hak ALLAH,ALLAH akan jaga hak kita”..buat sahabat2 seperjuangan ku,ingat kejayaan kita adalah BONUS buat ISLAM..

p/s : saya mohon maaf dunia akhirat,sekiranya ada salah & silap saya pd semua teman2 selama ini. “sekadar renungan utk di fikir2kn , Exam Dunia gagal,boleh repeat lg..tp,Exam akhirat Gagal,kita tiada peluang utk repeat semula!!!


“ Target Exam dunia kita “4.0”!!!!…..Target Exam Akhirat kita????????”“salam imtihan..bittaufiq wa an najah’

No comments:

Post a Comment